Innan du börjar utforska Magma behöver du skapa ett konto och logga in. Vad väntar du på? De första 30 dagarna är kostnadsfria!
Här till höger hittar du de viktigaste funktionerna i Magma. Det är allt du behöver för att komma igång!
För att komma igång med Magma behöver du skapa en klass. Logga in på ditt lärarkonto och gör följande:
Följ samma steg som ovan om du vill skapa en grupp. Grupper kan användas för att enklare individanpassa undervisningen, genom att t.ex. dela in klassen i mindre elevgrupper och differentiera övningar efter behov.
Nästa steg är att lägga till elever i klassen.
Det finns tre sätt att lägga till elever i en klass. Oavsett hur du gör, så måste du första skapa klassen. Se till att du har gjort det innan du fortsätter.
Gå till fliken "Elever" (bild 1) och tryck på klassen. Klicka därefter på klassen som du vill lägga till elever i (bild 2). Nedan beskriver vi tre olika alternativ för att lägga till eleverna. Vi rekommenderar det första alternativet.
Alternativ 1 - Elever skapar konto med klasskoden
Alternativ 2 - Lägg till elever manuellt
Alternativ 3 - Maila en klasslista
Kom ihåg att elever endast behöver läggas till en gång. En elev behöver aldrig skapa mer än ett konto och behöver inte komma ihåg klasskoden.
Nästa steg är att skapa en övning och dela ut den till eleverna.
Från lärarkontot kan du redigera, dela och skriva ut din klass (eller grupp). Logga in på ditt lärarkonto och gör följande:
Redigera klass
Dela klass
Ibland kan det vara bra att dela klassen med en kollega (t.ex. om ni undervisar med tvålärarsystem) eller om du vill ge en vikarie tillgång till klassen.
Skriv ut
Från lärarkontot kan du redigera elevkonton som tillhör dina klasser. Du kan göra följande:
För att redigera en elev:
Övningar är en central del av Magma. En övning är i sin enklaste form en uppsättning frågor som delas ut till en elev, grupp eller klass. .
Innan du skapar en övning behöver du först skapa en klass och lägga till elever.
För att skapa en övning, följ stegen nedan. Blir det fel kan du alltid gå tillbaka och redigera övningen i efterhand.
Nu har du skapat en övning och den syns i din övningslista.
Följ stegen nedan för att sortera, filtrera, redigera, dela, skriva ut och radera dina övningar.
Från första gången du loggar in på Magma finns det ett stort urval av innehåll för hela grundskolans matematik. Det är indelat efter centralt innehåll i olika böcker, kapitel och delkapitel. Det finns även fler böcker du kan lägga till på egen hand. Följ stegen nedan och lägg till böcker tillgängliga i Magma.
Magma erbjuder ett stort utbud av uppgifter kopplat till det centrala innehållet och läroplanen. Men för dig som vill skapa egna uppgifter finns givetvis den möjligheten. Följ stegen nedan för att skapa ditt eget innehåll i Magma.
Resultatmatrisen det enklaste sättet att få en snabb överblick av elevernas progression och resultat på en övning. Följ stegen nedan för att lära dig mer om funktionerna i resultatmatrisen.
Genom att studera resultatmatrisen går det att se vilka elever som behöver extra stöd, samt vilka specifika uppgifter elevgruppen haft utmaningar med (bild 4)
I rullistan i det övre högra hörnet kan du filtrera övningen och se elever som tillhör en viss klass eller grupp (bild 5)
Med sorteringsknappen kan du elever i alfabetisk ordning, flest antal svar, flest antal rätta svar eller i slumpmässig ordning (bild 6)
Med knappen längst ut till höger kan du välja att anonymisera eleverna samt dölja det rätta svaret. Denna funktion är användbar om du vill visa elevlösningar i helklass på projektor eller Smartboard
Trycker du på en ruta i resultatmatrisen kommer du vidare till elevernas lösningar
Vi på Magma är övertygade om att matematik är ett handarbete, och att uträkningen är mer intressant än svaret. Från ditt lärarkonto får du tillgång till elevers lösningar i realtid - ett fantastiskt redskap för dig som vill djupdyka i elevers missuppfattningar. Följ stegen nedan för att hitta och hantera elevernas lösningar.
Tryck på den övning du vill se elevernas lösningar ifrån (bild 1)
Genom att trycka på en ruta i resultatmatrisen får du en överblick över elevernas lösningar på en specifik uppgift, och genom att trycka på en elev får du en elevs lösningar för alla uppgifter i övningen (bild 2)
Härifrån finns en hel del funktioner som kan vara av nytta
Med Magmas digitala hjälpkö kan du se vilka elever som behöver din hjälp, vilken uppgift de har fastnat på och vilken ordning de behöver hjälp i. På så sätt kan du vara säker på att ge rätt elever rätt hjälp, i rätt tid. Följ stegen nedan för att få tillgång till hjälpkön.
Med funktionen "Skills" och våra övningsrapporter får du direkt tillgång och insikter om enskilda elevers och klassens resultat.
Skills
Varje uppgift i Magma är kategoriserad utifrån vilka matematiska områden som uppgiften testar. Kategoriseringen följer samma struktur som centralt innehåll. Skills-rapporten ger en överblick på elevernas kunskapsläge för en given övning. Följ stegen nedan för att använda dig av skills-rapporten.
Övningsrapport
Få mer detaljerad information och insikt om dina elever, och klassen, för en övning med hjälp av övningsrapporterna. Rapporten sammanställer följande information:
Följ stegen nedan för att få tillgång till övningsrapporter
I elevprofilen får du en överblick på en elevs progression från samtliga övningar som blivit tilldelade.
Följ stegen nedan för att få tillgång till elevprofilen.
Följande information visas på elevprofilen (bild 3):
Vi på Magma vill ge dig den bästa tänkbara upplevelsen när du använder vår plattform. Med vår chattsupport har du direkt åtkomst till oss och vi ger dig svar inom en minut. Oavsett om du är mitt uppe i en lektion, eller sitter och planerar morgondagens lektion, finns vi tillgängliga för alla dina frågor. Det ska vara enkelt att använda Magma! Följ steget nedan för att få tillgång till chattsupporten.
Magmas hjälpcenter har svaret på de flesta frågor som finns kring funktioner och arbetssätt. Se videoinstruktioner, instruktionsmanualer och sök efter svaren på vanliga frågor. Följ steget nedan för att få åtkomst till hjälpcentret.
PS. Hittar du inte svaret på din fråga i vårt hjälpcenter, skriv till oss i chatten!
Det finns möjlighet att justera inställningarna på ditt lärarkonto. Du kan t.ex. ändra ditt användarnamn. Följ stegen nedan för att få åtkomst till dina inställningar.
Ibland är det bra att räkna igenom en övning innan eleverna gör den, t.ex. om du vill illustrera en särskild metod, visa en vanlig missuppfattning eller tydligt visa hur du vill att de ska lösa en uppgift. Det finns två olika sätt att få åtkomst till elevläget från ditt lärarkonto:
Här följer några tips och tricks för uppgiftsytan i elevläget.
Uträkningsytan är den största och viktigaste ytan i elevläget (bild 1). Här vill vi att eleverna gör sina beräkningar på samma sätt som de hade löst uppgiften med penna och papper. Nedan följer några tips och tricks om uträkningsytan.
Eleverna kan skriva i uträkningsytan på olika sätt
I uträkningsytan verktygslåda får eleverna tillgång till olika hjälpmedel för att göra sin uträkning (bild 2)
Tryck på dubbelpilarna för att dölja eller ta fram uppgiften (bild 3)
Med touchskärm, använd två fingrar för att zooma in, zooma ut och förflytta dig i uträkningsytan.
Svarsytan är den ytan längst ner på elevläget där eleverna anger det slutgiltiga svaret på en uppgift (bild 1). Nedan följer ett par tips och tricks gällande svarsytan.
Eleverna kan ange ett svar på två olika sätt
Använd papperskorgen för att ta bort ett angivet svar (bild 3)
Tryck på "Svara" för att skicka in ett svar
Eleverna får direkt återkoppling om svaret är rätt eller fel. Om eleverna svarat fel uppmanas de att försöka igen och får en ledtråd att tänka på (bild 4)
Vi på Magma har ett tydligt uppdrag: att öka likvärdigheten och tillgängligheten matematik. Det finns flera inställningar i elevläget för att stötta det uppdraget:
Översättning
Talsyntes
Textstorlek
Det finns ett par inställningar i elevläget som är bra att känna till.